Index
10-09-2016 Update went bust >>> black screen - Printable Version

+- Index (https://forums.netrunner.com)
+-- Forum: Netrunner Rolling (https://forums.netrunner.com/forumdisplay.php?fid=94)
+--- Forum: Rolling 2016.01 (https://forums.netrunner.com/forumdisplay.php?fid=46)
+--- Thread: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen (/showthread.php?tid=23935)

Pages: 1 2


10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chatan - 10th October 2016

I saw my taskbar notification that there was an update available, so I went ahead and did it (sudo pacman -Syyu).  After the update my graphics went screwy and on reboot I ended up with a black screen (no cursor, no mouse) before the KDE login.   I was able to Ctrl-Alt-F2 and got a terminal.  I tried some of the stuff at https://forum.manjaro.org/t/stable-update-2016-10-09-kernels-manjaro-tools-deepin-nm-libreoffice-steam/10663/57, where black screens seemed to be an issue...
but no luck.
Checked my log (journalctl -xb) and there was sddm-greeter dump errors that google didn't seem to lead me to solutions so I just restored my clonezilla backup and I'm back to my pre-update working state.  ....and standing by for now.
I guessing my problem might be related to my NVIDIA 304.xxx driver.
Cheers


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - AJSlye - 10th October 2016

I apologize, I had no electricity (besides a generator), or internet access for 3 days due to hurricane Matthew so I didn't get a chance to post the update announcement. There is an issue with the systemd update that causes an issue where the x-session might get lost. Did you follow the two links from the bug report to see if maybe there was an answer to your issue there: https://bugs.archlinux.org/task/51275

Note: there are also some issues with the 4.8.0 kernel series, please do not use this kernel until these are resolved.


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chatan - 10th October 2016

Thanks and no worries. I didn't get as far as those links; a little over my head anyways.
Cheers


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chandra - 11th October 2016

Perhaps this update announcement and this update recommendation will help.

I too lost the screen on updating, but on rebooting, was able to resume the update. I saw the above links only thereafter.


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - AJSlye - 11th October 2016

(11th October 2016, 1:00)chandra Wrote: Perhaps this update announcement and this update recommendation will help.

I too lost the screen on updating, but on rebooting, was able to resume the update. I saw the above links only thereafter.

He already covered that Manjaro forum thread in his original post.


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chatan - 11th October 2016

(11th October 2016, 1:03)AJSlye Wrote:
(11th October 2016, 1:00)chandra Wrote: Perhaps this update announcement and this update recommendation will help.

I too lost the screen on updating, but on rebooting, was able to resume the update. I saw the above links only thereafter.

He already covered that Manjaro forum thread in his original post.

I actually didn't get to the update recommendation, but I'm out of country for a few days anyways.
Should I try that when I get back?
Cheers


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - AJSlye - 11th October 2016

It says basically the same thing as the top of the Manjaro's update announcement forum post.
The only difference is it has you update the systemd packages first by themselves.


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chatan - 14th October 2016

Well, I followed the update recommendation:
Pre-update,  pacman -Q systemd showed I had systemd 231-1, so I did sudo pacman -Sy libsystemd systemd systemd-sysvcompat , after which pacman -Q systemd gave systemd 231-4, then I did sudo pacman -Syyu, answered yes to removing qtchooser.   Rebooted.
Same problem as my original post: black screen (no cursor, no mouse) and doesn't get to the KDE login.   Ctrl-Alt-F2 gets the terminal and my log (journalctl -xb) and there still is sddm-greeter crashed and dumped core errors.

I'm still using the LTS kernel (4.4.21)
Any ideas?


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - AJSlye - 14th October 2016

Could you post the errors?


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chatan - 14th October 2016

Hopefully there is nothing sensitive here Smile

http://pastebin.com/DBDLFsA1

I see lots of "unable" "failed" and "cannot"

Some googling led me to try "systemctl restart sddm"; but that still yields black screen. Tried various other things, but no luck.
Cheers


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - AJSlye - 14th October 2016

Hmm, what drivers are you using for your gpu again?
This seems to be a bit concerning:
Quote:Oct 14 18:02:06 Tiger-Rolling sddm-greeter[655]: Failed to create OpenGL context for format QSurfaceFormat(version 2.0, options QFlags(), depthBufferSize 24, redBufferSize -1, greenBufferSize -1, blueBufferSize -1, alphaBufferSize -1, stencilBufferSize 8, samples -1, swapBehavior 2, swapInterval 1, profile 0)

You could also try editing the /etc/sddm.conf to use a different theme.


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chatan - 14th October 2016

Graphic info:
Code:
+------------------------------------------------------+                      
| NVIDIA-SMI 4.304...   Driver Version: 304.132        |                      
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU  Name                     | Bus-Id        Disp.  | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage         | GPU-Util  Compute M. |
|===============================+======================+======================|
|   0  GeForce 6100 nForce 405  | 0000:00:0D.0     N/A |                  N/A |
| N/A   N/A  N/A     N/A /  N/A |   0%    0MB /   62MB |     N/A          N/A |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+
                                                                       

Theme:  I changed netrunner to both breeze and then maui; both still black screen.
Thanks!
Good night from Japan


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - AJSlye - 14th October 2016

Try adding sddm to the video group.

Reference: https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-7849988.html
This person had the exact same error.


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - chatan - 15th October 2016

No luck:  Here is what I've tried from that thread and others I found:


Usermod -a -G video sddm


I already had the /var/lib/sddm folder.

remove *both* /var/lib/sddm/.cache and ~/.cache and see if it improves things.

sddm-greeter --theme /usr/share/sddm/themes/breeze/ --test-mode
Tried all five themes in that folder and all gave:    QXcbConnection: Could not connect to display

I changed the permissions for all the themes in /usr/share/sddm/themes/ to 777

Nvidia-xconfig:  created /etc/X11/xorg.conf file.


Never had this kind of problem before.  I notice in googling, this has happened to others mainly in 2015, with intel graphics and other distros and themes.  And some solution for some but not others.     I'm guessing I could downgrade some package, but not sure which one yet.
Cheers


RE: 10-09-2016 Update went bust >>> black screen - AJSlye - 15th October 2016

This really sounds like a GPU driver issue.
Have you tried switching to the nouveau drivers or reconfiguring your /etc/X11/mhwd.d/nvidia.conf file (try different options out)?